Tri potraviny, ktoré spomaľujú strácanie pamäte

Kto nemá v hlave, má v nohách. Alebo: Máš vôbec hlavu na krku? Až takto neraz častujeme blízkych, keď na niečo banálne zabudnú. Vedeli ste, že o dobrú pamäť sa môže zaslúžiť aj dobrá večera? Nie je to však nič jednoduché. Vplyvov, ktoré pôsobia na ľudskú pamäť negatívne, je viac než dosť. Keď si obľúbite niektorý z našich receptov, neprestávajte hľadať informácie o ďalších zdravých potravinách.

Pohánka – soľ nad zlato

Táto obilnina bola kedysi považovaná za potravinu chudobných. Dnes vieme, že jej hodnotu by sme mali „vyvažovať“ zlatom. Právom jej patrí označenie superpotravina. Áno, je to novodobé a najčastejšie reklamné označenie veľmi hodnotných potravín, no, paradoxne, odkazuje na to najlepšie a najzdravšie, čo nám zanechali predchádzajúce generácie. V chvate moderného spôsobu života sme na to zabudli. Doslova to platí aj o pohánke: obsahuje obrovské množstvo prospešných látok. Mnohé z nich na prahu tretieho tisícročia iba objavujeme, hoci pohánka tvorila základ stravy našich predkov.

Výnimočný je najmä rutín, strážca zdravých ciev a srdca, ktorý sa však nachádza najviac v listoch a kvetoch tejto obilniny. Vďaka tomuto flavonoidu si steny ciev uchovávajú pružnosť, zlepšuje sa cirkulácia krvi v organizme, zmierňujú sa zápaly ďasien, sklony ku krvácaniu, tvorbe zrazenín a kŕčových žíl.

Ďalšou z cenných látok je cholín, ktorý sa už nachádza priamo v semenách. Okrem odbúravania nahromadeného tuku v pečeni udržuje človeka v psychickej pohode a výrazne zlepšuje pamäť a koncentrovanosť.

Pohánka potláča chuť na sladké.

Pohánka obsahuje plnohodnotné bielkoviny podobné živočíšnym. Minerálne látky a stopové prvky v nej sú obzvlášť dôležité pre tehotné ženy a starších ľudí. A keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov.

Vedeli ste, že…?

Pohánka potláča chuť na sladké. Pri pravidelnej konzumácii znižuje hladinu glukózy v krvi, čím znižuje aj pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

Tip na recept:

Chalupárska pohánka zo špajzových zásob

S výnimkou čerstvej šunky alebo tofu vraj tento recept obsahuje iba to, čo má každý správny gazda alebo aj víkendový chalupár v komore a medzi bylinkami v záhrade vždy po ruke. Pohostíte ním štyroch ľudí.

Potrebujeme:

  • 1 väčší hrnček pohánky (2,5 dcl)
  • 1 hrnček fazule tmavej farby (1,5 dcl)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 50 g veľmi kvalitnej, mäsom prerastanej slaninky s minimom tuku
  • 100 g kvalitnej šunky alebo syr tofu, prípadne aj oboje
  • Pár kvapiek kvalitného oleja, biele mleté korenie, bobkový list, mletú rascu, soľ
  • Čerstvú petržlenovú vňať a čerstvú vňať z mladej cibuľky

Ak fazuľu večer namočíte do vody a hneď ráno bez soli, iba s bobkovým listom a štipkou bieleho korenia uvaríte do mäkka, scedíte a odložíte bokom, a ak si rovnako večer do vody namočíte a ráno scedíte pohánku, zvyšok skvelého zdravého obeda pripravíte za pár minút. Po návrate z výletu, dlhej prechádzky či po skončení práce v záhrade.

Takže, čo ďalej?

Slaninku nakrájame nadrobno – a keďže siahame po „chudej“ alternatíve – na panvici ju opečieme s pár kvapkami kvalitného oleja. Keď je „do chrumkava“, pridáme pretlačený cesnak, mleté biele korenie, mletú rascu i na rezančeky nakrájanú šunku alebo tofu (alebo oboje – podľa chuti). Chvíľku prehrejeme a pridáme bokom odloženú pohánku a do mäkka uvarenú tmavú fazuľu. Podľa chuti a potreby dosolíme. Pozor, do úvahy berieme aj slanosť použitej slaniny. Podlejeme 0,5 až 1 dcl vody, prikryjeme a necháme 5 až 10 minút dodusiť. Na záver dobrotu bohato posypeme nakrájanou čerstvou vňaťou z mladej cibuľky a petržlenu. Ak máte voči pohánke predsudky, toto fantastické jedlo vás ich nadobro zbaví. Pokiaľ máte radi prírodu, zachutí vám ešte viac vďaka vedomiu, že nijaká surovina v ňom nemusela na váš stôl cestovať cez polovicu sveta.

Vedeli ste, že…?

Fazuľa obsahuje fosfatidylserín, ktorý zlepšuje prietok krvi do mozgu. Pomáha ho okysličovať, a tým stimulovať a udržiavať v top pohode obzvlášť tzv. novú pamäť, ktorá má za úlohu prijímať, spracovávať a ukladať nové informácie. Aj pravidelná konzumácia cesnaku pomáha predchádzať strate pamäte spojenej s vekom. Je dobrou prevenciou proti Parkinsonovej i Alzheimerovej chorobe. S množstvom to však netreba preháňať! Slaninka tiež nie je nepriateľ. Tu platí: radšej menej ako viac, od overeného dodávateľa a každú konzumáciu naviazať na primeranú fyzickú aktivitu.

Konzumáciu zdravého jedla je dôležité previazať s fyzickou aktivitou.

Avokádo – zelený poklad z Mexika

Ďalšou potravinou s blahodarnými účinkami je avokádo. Je považované za jedno z najzdravších ovocí na Zemi. Je zdrojom vitamínu E, ale aj vitamínu A, B, C, K a minerálov, ako draslík, horčík, vápnik a železo.

Avokádo je skvelým ochrancom našej pamäte a bojovníkom proti Alzheimerovi. Dokázala to aj nedávna štúdia. Počas nej došlo u ľudí, ktorí konzumovali vitamín E z potravín a nie z doplnkov výživy, k zníženiu rizika vzniku Alzheimera o 67 %.

Tip na recept:

Avokádové guacamole

Avokádová nátierka guacamole je na prípravu veľmi jednoduchá a v súčasnosti patrí aj medzi veľmi obľúbené domáce pomazánky.

Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda
  • 2 paradajky
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Šťavu z polovice citróna
  • Soľ
  • Čierne korenie

Avokádo je skvelým ochrancom našej pamäte.

Avokádo rozkrojíme, vyberieme dužinu a pretlačíme ju vidličkou. Následne pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a paradajky nakrájané na malé kúsky. Potom len dochutíme soľou a čiernym korením. Guacamole je chutné s čerstvým chlebom, ale tiež s chrumkavými hriankami.

Matcha nie je obyčajný čaj

Tento japonský čaj obsahuje silné antioxidanty, chlorofyl, minerály a ojedinelú aminokyselinu L-theanín. Práve tá zlepšuje pamäť, náladu a dokáže nakopnúť organizmus. Okrem toho má aj množstvo ďalších liečivých účinkov, ako napríklad: urýchľuje metabolizmus, detoxikuje, zlepšuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém a zvyšuje vytrvalosť. Okrem toho má nezameniteľnú chuť, ktorú nemusíte dopĺňať cukrom ani inými typmi sladidla. Jedna šálka tohto čaju vám môže priniesť pocit harmónie a pokoja, rovnako ako japonským budhistickým mníchom, ktorí na tento čaj nedajú dopustiť.

Vedeli ste, že…?

Matcha sa pestuje v malých čajových záhradách a na väčších čajových plantážach. Potrebuje však tieň. Tri týždne pred jarným zberom sa plantáže úplne zatienia – prekryjú špeciálnymi rohožami – čím je rastlina nútená intenzívne produkovať chlorofyl. Vďaka tomu sú listy matchy bohatšie na aminokyseliny.

Ploché brucho nielen kvôli plavkám

Tzv. vnútrobrušný tuk, odborne nazývaný viscelárny, nepredstavuje len estetický problém. Obrastá vnútorné orgány a správa sa ako samostatný orgán v ľudskom tele – produkuje škodliviny, ovplyvňuje hormonálny systém a spomaľuje metabolizmus. Rovnako zlé je, že tento tuk veľmi úzko súvisí s Alzheimerovou chorobou. Môže mať na svedomí aj jej prepuknutie. Podľa neurológov z Bostonu sa totiž objem ľudského mozgu zmenšuje s pribúdajúcim brušným tukom. A práve zmenšujúci sa mozog spôsobuje zhoršené kognitívne funkcie a zvyšuje riziko Alzheimera, ničiteľa pamäte, ktorý sa vkráda do života stále mladším a mladším ročníkom.

Správna strava je nevyhnutná nielen pre zdravie a kondíciu, ale ovplyvňuje aj pamäť. A čo vy? Siahnete čas od času kvôli dobrej pamäti po klasickom a známom ginku, alebo využívate aj iné potraviny? Dajte nám vedieť, aký jedálniček ste si osvojili. Pochváľte sa nám aj svojím receptom na zlepšenie koncentrácie.

Podobné články

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here